Anton Ekström är hållbarhetsstrateg: ”Genom arbetet med Agenda 2030 kan vi ta oss an våra samhällsutmaningar med en gemensam, samlad kraft. Det är tydligt att vi blir starkare ihop och att varje verksamhetsområde blir en del av en större helhet.”

Hållbara mål

Lerum och Agenda 2030 –

Hållbarhet ska prägla varje beslut

Agenda 2030 är en handlingsplan för hållbar utveckling som antogs 2015 av FN:s medlemsstater. Målen om­fattar samtliga tre dimensioner av hållbar utveckling: ekonomiska, sociala och miljömässiga. Arbetet med att uppnå målen sker internationellt, regionalt och lokalt. Hur arbetar Lerum med det?

Text: Anders Post

”Kommunfullmäktige i Lerum har beslutat att använda Agenda 2030 som språk, verktyg och ramverk för prioritering i budget, verksamhetsplan och annan styrning. Som den största arbetsgivaren i Lerum arbetar vi varje dag för att invånare, företag och organisationer som är verksamma här ska utvecklas i en positiv och hållbar riktning.”

Så sammanfattar Lerum arbetet med att implementera Agenda 2030 i sina verksamheter.

För att få en något tydligare bild av hur kommunen bidrar till hållbarhetsmålen frågar vi Anton Ekström, som är hållbarhetsstrateg på Lerums kommun.

– Det ser ju väldigt olika ut hur man på lokal nivå kan bidra till att målen genomförs. Här måste egna tolkningar göras av vad som är möjligt att genomföra. I Lerum hade vi sedan tidigare visionen att vara Sveriges ledande miljökommun – något som kommunfullmäktige antog 2009. Den visionen har banat väg för hållbarhetsarbetet i kommunen. När vi förra året i stället gick över till Agenda 2030 så hade vi mycket med oss ifrån visionen som vi nu breddat till nya dimensioner inom hållbarhet.

Lerums kommunfullmäktige har beslutat att kommunens verksamheter, politiska beslut och processer ska genomsyras av målsättningarna som ryms inom Agenda 2030.

– Sedan är det ofta en fråga om att balansera olika intressen, säger Anton Ekström, som betonar att Agenda 2030 finns med i många olika sammanhang. Allt från att förorda att förskolor byggs helt i trä, till hur kraven vid upphandlingar av varor och tjänster till kommunen utvecklas och skärps. Detta för att leveran­tören ska kunna göra göra sin del i hållbarhetsarbetet. Kommunens inköp är väldigt stora, så här har vi möjlighet att göra rejäla avtryck.

Anton Ekström tar upp fler exempel:

– Vi jobbar mycket med att få ner matsvinnet i våra offentliga kök där det serveras tusentals portioner varje dag. Något som även kan nämnas i sammanhanget är cirkulär möbelhantering. Innan vi köper in nya möbler så tittar vi på vad som finns tillgängligt i organisationen.

Fakta Agenda 2030

Hösten 2015 antog FN:s medlemsstater Agenda 2030 för hållbar utveckling. FN:s medlemsstater åtog sig att fram till år 2030 leda världen mot en hållbar och rättvis framtid, att utrota fattigdom och hunger överallt, att bekämpa ojämlikheter inom och mellan länder, att bygga fredliga, rättvisa och inkluderande samhällen, att alla ska kunna åtnjuta de mänskliga rättigheterna, att främja jämställdhet och kvinnors och flickors egenmakt, att vidta ansträngningar för att nå dem som är mest utsatta först, samt att säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser.