
Gotaleden startar vid Kungsbroplatsen i Göteborg och går förbi flera orter i Lerums kommun.
Naturen inpå knuten
Gotaleden –
en upplevelse för alla sinnen
Stad och land, natur och kultur, njutning och friskvård. Allt det finner den som vandrar Gotaleden de 77 kilometrarna mellan Göteborg och Alingsås, inräknat sträckan som går genom Lerums kommun.
Text: Anders Post
Foto: Oscar Mattsson
Gotaleden är uppdelad i olika etapper och startar vid Kungsportsplatsen i centrala Göteborg, sedan går den förbi flera orter i Lerums kommun, och avlutas vid Lilla Torget i Alingsås.
Det var på initiativ av Lerumbon Hans Svensson som Gotaleden kunde öppna i juni 2019 med finansieringsstöd, bland annat från EU.
Hans Svensson fick inspiration när han och hans fru vandrade i Santiago de Compostela har han berättat. Varför inte göra något liknande hemma i Sverige? Genom att länka ihop olika leder och promenadstigar i Göteborgsregionen kunde Gotaleden formas. Tanken är att kunna starta och avsluta vandringen på flera ställen utefter leden där det finns pendeltågstationer (10 stycken) i närheten. På så sätt är Gotaleden intressant för olika målgrupper – oavsett om du är erfaren vandrare eller inte.
– Ett syfte med leden är även att den ska gynna lokala näringar längs vägen, berättar Frida Rydenskog som är destinationsutvecklare i Lerums kommun. Hon rekommenderar Gotaledens fullmatade hemsida där det finns information om sevärdheter, lägerplatser, vindskydd, övernattning, vandringspaket, hotell, matställen, bad, butiker och naturtyp. Dessutom information om varje delsträcka och dess svårighetsgrad.

Många är engagerade i leden, förutom de kommuner som är berörda så finns även Turistrådet Västsverige och Västkuststiftelsen med.
Gotaleden bjuder på många olika naturtyper med en hel del vattendrag, naturreservat, fårhagar, tysta skogar och ibland utmanande terräng med rejäla höjdskillnader.
Hur är vandringen när man kommer in i Lerums del av leden?
– Då vandrar du nära sjön Aspen som ligger i anslutning till Lerums centrum, säger Frida Rydenskog. Min favoritsträcka är att gå från Stenkullen till Floda. Ett väldigt vackert avsnitt där man går utmed den porlande Säveån, genom naturreservatet med prunkande blåsippsdalar på våren, badplatser, fårhagar och bäverfällen. Du kommer så småningom fram till Floda centrum där det finns ett aktivitetscenter där vandrarna kan stanna och gymträna, bada bastu och ta ett dopp från bryggan.
Vi fortsätter sedan förbi Nääs slott med omgivningar till Tollered, som är en av Sveriges bäst bevarade bruksorter.
Förra året gjorde kommunen en investering där fem stopp fick historiska skyltar, som till exempel vid Aspenäs herrgård där det går att läsa om och lyssna till en audioguidning om gårdens historia.
Gotaleden har snabbt blivit populär med omkring 40 000 besökare om året. Antalet utländska turister ökade markant när tidningen New York Times 2020 listade leden som ett av de 52 bästa resmålen i världen. Här framhålls Västsverige som föregångare inom hållbar turism.
– Ja det är vi såklart jättestolta över, säger Frida Rydenskog.